Musculoskeletale geneeskunde

Musculoskeletale (MSK) geneeskunde is een relatief jong medisch vakgebied dat zich richt op het analyseren en behandelen van klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit is het deel van het lichaam dat ervoor zorgt dat u kunt zitten, staan, lopen, en andere bewegingen kunt maken. Ook helpt het u om een goede houding te behouden. Het bestaat uit botten, gewrichten, spieren en pezen

Het menselijk lichaam werkt als een keten: als een schakel niet goed functioneert of geblokkeerd is, wordt op een andere plek de taak overgenomen. Door deze compensatie blijft het lichaam als geheel functioneren, maar dit kan extra belasting geven. Uiteindelijk kan dit problemen veroorzaken in de compenserende delen, waardoor u pijn en/of belemmeringen ervaart.

De plek waar pijn wordt gevoeld of waar het bewegen minder goed gaat, is niet altijd de plek waar het probleem zich bevindt. Soms zit de oorzaak van de pijn ergens anders in uw lichaam. Bijvoorbeeld, als u pijn in de knie heeft, kan de oorzaak zich in de heup of rug bevinden. Hierdoor kunnen artsen of specialisten zich richten op de pijnlijke plek zonder de echte oorzaak te vinden, vooral als deze buiten hun specifieke expertisegebied ligt. Dit kan ertoe leiden dat het probleem niet altijd herkend of goed behandeld wordt. 

De MSK-geneeskunde integreert de kennis vanuit de diverse medische vakgebieden die zich bezighouden met het houdings- en bewegingsapparaat. Waar nodig werkt de MSK-arts samen met andere behandelaars.

beweging rugpijn nekpijn schouderpijn beperking chronische klachten pijn msk musculoskeletale geneeskunde

Bij de behandeling maakt de MSK-arts gebruik van diverse manuele technieken. Dat houdt in dat de arts met de handen (lichte) druk geeft op de wervelkolom, bekken of perifere gewrichten (zoals de schouder, enkel, knie). Soms wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals een drevel. Er wordt niet 'gekraakt'. Daarnaast kan het voorkomen dat u oefeningen meekrijgt om thuis verder aan uw herstel en/of houding te werken.


Voor wie?

In het bijzonder zijn de volgende klachten geschikt voor de MSK-arts:

  • (Lage) rugklachten, zonder of met uitstraling
  • Nekklachten
  • Schouderklachten, pijn tussen de schouderbladen
  • Whiplash of andere klachten na een ongeval
  • Gewrichtsklachten, zoals enkel, voet, knie, elleboog
  • Bekkenklachten in de zwangerschap of na de bevalling
  • Hoofdpijnklachten
  • Houdings- en arbeidsgerelateerde klachten
  • Sportblessures

Klachten van het bewegingsapparaat die elders niet afdoende of blijvend behandeld kunnen worden, kunnen door een MSK-arts worden onderzocht. Zelfs als er voor een onderliggende aandoening geen oplossing is, kan soms verlichting bereikt worden.


Patiëntenfolder

U kunt hier de patiëntenfolder vinden, opgesteld door de beroepsvereniging NVAMG.