Veelgestelde vragen
Wat voel je tijdens de behandeling? Doet het pijn?
De behandeling wordt doorgaans goed verdragen. Er wordt niet hard gerukt, geduwd of getrokken. Het kan pijnlijk zijn op plaatsen waar al veel pijn zit. Soms is er pijnlijkheid elders, en vaak is daar wat aan de hand. De MSK-arts is extra voorzichtig bij ouderen, in geval van angst en bij mensen met klachten ten gevolge van een verkeersongeval.
Zijn er mogelijke bijwerkingen?
U kunt klachten hebben van spierpijn, stijfheid en vermoeidheid in de eerste dagen na de behandeling. Als de nek is behandeld kan er ook sprake zijn van voorbijgaande hoofdpijn en/of duizeligheid.
De klachten waar u mee kwam zijn meestal niet direct weg en kunnen in het begin zelfs even toenemen. Een heel enkele keer komt het voor dat extra klachten niet binnen een week afnemen en/of dat er geen verbetering is. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam en komen met name voor bij mensen met een zekere kwetsbaarheid. Behandelingen worden daarom aangepast aan uw leeftijd, voorgeschiedenis en medicatiegebruik.
Als bijwerkingen heftig zijn of langer blijven bestaan is het goed om contact op te nemen.
Moet ik ergens rekening mee houden na een behandeling?
Het advies is om na de behandeling een paar dagen niet te sporten en veel te drinken. Wandelen en fietsen zijn geen probleem. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd.
Voor de duur van de behandeling is het raadzaam om op 60% te trainen in de sportschool. Na de laatste behandeling kunt u dit weer opbouwen.
U kunt ook altijd voor overleg contact opnemen.
Ik ben zwanger; kan ik behandeld worden?
In principe kan een onderrug behandeld worden tijdens zwangerschap. Er zijn geen incidenten gemeld, maar uit voorzorg behandel ik niet in het eerste trimester.
Een uitdaging bij een gevorderde zwangerschap is dat de patiënt niet meer alle houdingen kan aannemen tijdens de behandeling. Dit is echter meestal oplosbaar.
Worden MSK-behandelingen vergoed?
Verzekeraars vergoeden MSK behandelingen vaak in een van de aanvullende pakketten, meestal onder 'Alternatieve Zorg'. Het gaat dan niet van uw verplichte eigen risico af. Doorgaans wordt een gedeelte vergoed. Het restant betaalt u zelf.
U wordt geadviseerd uw polisvoorwaarden door te nemen of contact op te nemen met uw verzekering welke vergoeding voor u geldt. Er zijn veel verschillen tussen de verzekeraars. Ook is er een lijst beschikbaar op de website www.mskzorg.nl.
Dr. Hubers is lid van de beroepsvereniging NVAMG en opgenomen in het register dat bepalend is voor vergoeding door uw verzekering: het RAMG. Ze voldoet aan alle opleidings- en nascholingseisen en valt onder een klachtenregeling van de beroepsvereniging.
Wat is het verschil tussen een MSK-arts en een manueel fysiotherapeut?
Er is een duidelijk onderscheid tussen MSK-artsen en manueel therapeuten met een achtergrond als fysiotherapeut, ook al kunnen sommige technieken overeen komen. De MSK-arts beschikt over meer kennis en meer behandelmogelijkheden, waardoor hij effectiever kan zijn. Door opleiding en bevoegdheid is de MSK-arts in de positie om een diagnose te stellen. Ook kan de MSK-arts indicaties en contra-indicaties goed overzien en is daarin eindverantwoordelijk.
Als volledig bevoegd arts met specialistische kennis en ervaring kan de MSK-arts op voet van gelijkheid overleggen met collega-artsen en specialisten.
Heb ik een verwijsbrief nodig?
Een verwijsbrief van de huisarts/verwijzer wordt op prijs gesteld, maar is voor de verzekering niet nodig. Wel is het fijn als u uitslagen of brieven met betrekking tot eerdere behandelingen en onderzoeken meeneemt naar de intake. U kunt deze ook van te voren versturen via mail of het contactformulier.
Wat kan ik doen als ik ontevreden ben over de behandeling?
Ik doe mijn uiterste best om u zo goed mogelijk te behandelen. Mocht u toch ontevreden zijn over de behandeling, dan wordt u verzocht hierover in eerste instantie contact op te nemen met mij. Een gesprek kan duidelijkheid scheppen, ik kan leren van uw feedback en wellicht kan de onvrede weggenomen worden.
Indien dit voor u geen optie (meer) is kunt u kosteloos gebruik maken van de klachtenregeling van de NVAMG. U wordt dan door een onpartijdig en onafhankelijk klachtenfunctionaris benaderd.
Via deze link vindt u hierover meer informatie.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Hier vindt u de patiëntenfolder met informatie over MSK geneeskunde.
Op deze websites kunt u aanvullende informatie vinden: